Dzikie rośliny jadalne – inspiracje

PALCE LIZAĆ? KULTUROWE PRZYGODY KULINARIÓW.

Spotkanie czwarte: DZIKIE ROŚLINY JADALNE – INSPIRACJE

(1 czerwca 2015)
Organizatorzy: studenci II roku studiów magisterskich IEiAK UŁ (w ramach konwersatorium Antropologia jedzenia prowadzonych przez dr Aleksandrę Krupę-Ławrynowicz)

 

Czy można najeść się mniszkiem i pokrzywą? Jak radzą sobie preppersi w sytuacjach zagrożenia? Jak można smacznie wykorzystać konopie? O tym i nie tylko, będzie się można przekonać podczas IV spotkania z cyklu „Palce Lizać? Kulturowe przygody kulinariów” zatytułowanego „Dzikie rośliny jadalne – inspiracje”.

 

W trakcie wydarzenia uczestnicy dowiedzą się między innymi: jak urozmaicić codzienne dania dzikimi roślinami jadalnymi, czym żywić się w przypadku globalnego zagrożenia oraz na czym polega fenomen tego typu pożywienia.

 

Program:

15:30 Powitanie gości

15:45 Łucja Lange: Dzikie rośliny jadalne – inspiracje

16:00 Katarzyna Miłochna Mikulska z „W miejskiej kniei”: Rozpoznawanie i kulinarne wykorzystanie dzikich roślin jadalnych

16:45 Dominika Czapska de Repetto z „Wegandzi”: Wykorzystanie konopi w żywieniu i leczeniu

17:15 Maciej Tracz z „Serrator Team”: Rośliny w życiu preppersa

17:45 Zakończenie

 

Spotkania z cyklu „Palce Lizać? Kulturowe przygody kulinariów” z powodzeniem łączą przyjemne z pożytecznym, dlatego podczas prelekcji nastąpi degustacja potraw związanych z tematyką wydarzenia. Potrawy przygotowane zostaną przez Katarzynę Miłochnę Mikulską i Dominikę Czapską de Repetto, które postanowiły uraczyć nas swoimi specjałami.

Więcej informacji o cyklu >>>